Αν ρωτήσουμε κάποιον ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση σε λαμπες led, οι πιο συνήθεις απαντήσεις είναι η υψηλή διάρκεια ζωής, η χαμηλή συντήρηση, η αποδοτικότητα, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η ελάχιστη εκπομπή θερμότητας και η γρήγορη απόσβεση από τη συνεχή λειτουργία των συστημάτων led.

 

Άμεση ενεργοποίηση

Ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες τα φώτα led μπορούν να ανάψουν αμέσως, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερο πλεονέκτημα για ορισμένες εφαρμογές, όπως τα φώτα στα φρένα ενός οχήματος.

 

Χρώμα

Οι λαμπες led είναι διαθέσιμες σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων σε φυσικό, ψυχρό και θερμό. Οι λάμπες που περιέχουν διαφορετικά χρώματα (συνήθως κόκκινο, πράσινο και μπλε ή RGB) μπορούν να ρυθμιστούν με ένα dimmer και να αποδώσουν μια τεράστια γκάμα χρωμάτων. Οι λάμπες RGB διαθέτουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα χρωμάτων, παρέχοντας τη πιο κατάλληλη λύση για εφαρμογές όπως οπίσθιος φωτισμό υγρών κρυστάλλων (LCD).

 

Σχεδιαστικές επιλογές Οι λαμπες led μπορούν να υποστηρίξουν πολλές νέες δυνατότητες σχεδιασμού, ακόμα και πιο πολύπλοκο, κάτι που με τους συμβατικούς λαμπτήρες ήταν αδιανόητο.

 

Περιβαλλοντικά οφέλη

Τα φώτα led δεν περιέχουν υδράργυρο με αποτέλεσμα η ενεργειακά αποδοτική φύση τους να τα καθιστά όχι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και στη γενικότερη ανθρώπινη υγεία. Ταυτόχρονα, μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως σε λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις λάμπες οικονομίας CFL, μειώνοντας και την εκπομπή επιβλαβών ουσιών τόσο στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Drivers

Τα προϊόντα τεχνολογίας LED αποτελούν χαμηλής τάσης πηγές φωτός, και βασικά χρειάζονται μια σταθερή τάση DC ή ρεύμα για τη βέλτιστη λειτουργία. Η χρήση των drivers αποτελεί τη λύση για αποδοτικότερο αποτέλεσμα των πλεονεκτήματα των προϊόντων φωτισμού LED. Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η δυνατότητα ανακύκλωσης των προϊόντων led ενισχύοντας το οικολογικό προφίλ της τεχνολογίας led και υποστηρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την πλήρη εφαρμογή της ως πράσινη πηγή φωτισμού ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία όλο και περισσότερων οικολογικών λύσεων φωτισμού LED.